
Miody pitne
Miód pitny to prawdopodobnie jeden z pierwszych alkoholi jakich zasmakowała ludzkość . Powstał przez przypadek jak wiele nietuzinkowych wynalazków . Dzięki swoim walorom smakowym rozprzestrzenił się błyskwiczenie po całej europie dzięki czemu w tej chwili jest bardzo popularnym i szlachetnym trunkiem . Największą popularność zyskał w epoce średniowiecza . Polska w produkcji miodu pitnego ma tak długą tradycję, że wiele z nich jest zarejestrowane jako produkt regionalny czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Miód pitny jest napojem otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej z udziełem drożdzy brzeczki miodowej , z możliwością słodzenia sacharozą lub miodem, dodania ziół lub przypraw korzennych lub barwienia .
Rozróżniamy :
⦁ Półtorakak - na 1 objętość miodu pszczelego przypada 0,5 objętości wody
⦁ Dwójniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypada 1 objętość wody
⦁ Trójniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody
⦁ Czwórniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 3 objętości wody
Ważny jeste również podział na miody pitne ze zwględu na pochodzenie dodatków tj.
Miód pitny - stanowi mieszaninę sporządzoną przy użyciu miodu i wody, z możliwością dodania owoców, moszczu owocowego, soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, drożdży, pożywek lub kwasów organicznych może zawierać dodatek alkoholu z zewnątrz
Miód pitny markowy - stanowi mieszaninę sporządzoną przy użyciu miodu i wody, z możliwością dodania owoców, moszczu owocowego, soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, drożdży, pożywek lub kwasów organicznych bez dodawania alkoholu ze źródła innego niż jego fermentacja
Produkcja miodu pitnego
Proces produkcji miodu pitnego określany jest terminem miodosytnictwo , rynek miodów pitnych w Polsce i Unii Europejskiej to bardzo żywy i ciekawy obszar związany z pszczelarstwem . Miody pitne mają status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności zarejestrowany przez Komisję Europejską. Oznacza to, że produkcja miodu pitnego powinna odbywać się w sposób tradycyjny i zgodny z długoletnim doświadczeniem i wiedzą nabytą przez lata .
W naszym kraju produkcja oraz sprzedaż miodów pitnych jest regulowana ustawą trunek został zakwalifikowany przez polskiego ustawodawcę do fermentowanych napojów winiarskich i jako taki podlega regulacji tzw. ustawy winiarskiej , która została przyjęta przez Sejm 2 grudnia 2021 roku . Wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich .
Dla małych producentów tj. nie wiecej jak 500l miodu markowego ustawodawca przewidział uproszczenia mimo tego wymaga to spełnienie wielu wymagań dotyczących oracowania w formie pisemnej :
⦁ częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych wyrobów
⦁ metod przeprowadzania badań jakości
⦁ sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi niespełniającymi wymagań w zakresie jakości
⦁ zabezpieczenia i usuwania odpadów powstających podczas wyrobu wyrobów winiarskich
⦁ wyznaczenia osoby odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich.
Koszt złożenia wniosku to niezależnie od wielkości producenta, tylko 616,00 zł. Pozwolenia udziela właściwy dla sprawy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie zapominając o podatkach oraz cle od wyrobów alkoholowych art. 96 ust. 4 pkt. 2 ustawy o podatku akcyzowym i wynosi 174,00 zł od 1 hektolitra (100l) gotowego wyrobu produkcja miodu pitnego nie jest już w tej chwili nie możliwym do spełnienia marzeniem .
Czy miód pitny jest zdrowy
Miód pitny wykazuje sporo właściwości pro-zdrowotnych . Jedną z nich są właściowości antyoksydacyjne . Co interesujące, w badaniach laboratoryjnych, miody pitne wykazywały wyższą skuteczność do usuwania wolnych rodników i hamowania utleniania niż miody, z których powstały . Miody pitne posiadają jednak zawartość alkoholu nawet do 18% co powoduje, że nawet z tak zdrowym trunkiem trzeba uważać.
Miód pitny to prawdopodobnie jeden z pierwszych alkoholi jakich zasmakowała ludzkość . Powstał przez przypadek jak wiele nietuzinkowych wynalazków . Dzięki swoim walorom smakowym rozprzestrzenił się błyskwiczenie po całej europie dzięki czemu w tej chwili jest bardzo popularnym i szlachetnym trunkiem . Największą popularność zyskał w epoce średniowiecza . Polska w produkcji miodu pitnego ma tak długą tradycję, że wiele z nich jest zarejestrowane jako produkt regionalny czy Gwarantowana Tradycyjna Specjalność
Miód pitny jest napojem otrzymanym w wyniku fermentacji alkoholowej z udziełem drożdzy brzeczki miodowej , z możliwością słodzenia sacharozą lub miodem, dodania ziół lub przypraw korzennych lub barwienia .
Rozróżniamy :
⦁ Półtorakak - na 1 objętość miodu pszczelego przypada 0,5 objętości wody
⦁ Dwójniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypada 1 objętość wody
⦁ Trójniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 2 objętości wody
⦁ Czwórniak - na 1 objętość miodu pszczelego przypadają 3 objętości wody
Ważny jeste również podział na miody pitne ze zwględu na pochodzenie dodatków tj.
Miód pitny - stanowi mieszaninę sporządzoną przy użyciu miodu i wody, z możliwością dodania owoców, moszczu owocowego, soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, drożdży, pożywek lub kwasów organicznych może zawierać dodatek alkoholu z zewnątrz
Miód pitny markowy - stanowi mieszaninę sporządzoną przy użyciu miodu i wody, z możliwością dodania owoców, moszczu owocowego, soku owocowego, zagęszczonego soku owocowego, ziół, przypraw korzennych, drożdży, pożywek lub kwasów organicznych bez dodawania alkoholu ze źródła innego niż jego fermentacja
Produkcja miodu pitnego
Proces produkcji miodu pitnego określany jest terminem miodosytnictwo , rynek miodów pitnych w Polsce i Unii Europejskiej to bardzo żywy i ciekawy obszar związany z pszczelarstwem . Miody pitne mają status Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności zarejestrowany przez Komisję Europejską. Oznacza to, że produkcja miodu pitnego powinna odbywać się w sposób tradycyjny i zgodny z długoletnim doświadczeniem i wiedzą nabytą przez lata .
W naszym kraju produkcja oraz sprzedaż miodów pitnych jest regulowana ustawą trunek został zakwalifikowany przez polskiego ustawodawcę do fermentowanych napojów winiarskich i jako taki podlega regulacji tzw. ustawy winiarskiej , która została przyjęta przez Sejm 2 grudnia 2021 roku . Wymaga uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich .
Dla małych producentów tj. nie wiecej jak 500l miodu markowego ustawodawca przewidział uproszczenia mimo tego wymaga to spełnienie wielu wymagań dotyczących oracowania w formie pisemnej :
⦁ częstotliwości i sposobu pobierania próbek do badań jakości tych wyrobów
⦁ metod przeprowadzania badań jakości
⦁ sposobu postępowania z wyrobami winiarskimi niespełniającymi wymagań w zakresie jakości
⦁ zabezpieczenia i usuwania odpadów powstających podczas wyrobu wyrobów winiarskich
⦁ wyznaczenia osoby odpowiedzialną za kontrolę jakości wyrobów winiarskich.
Koszt złożenia wniosku to niezależnie od wielkości producenta, tylko 616,00 zł. Pozwolenia udziela właściwy dla sprawy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Nie zapominając o podatkach oraz cle od wyrobów alkoholowych art. 96 ust. 4 pkt. 2 ustawy o podatku akcyzowym i wynosi 174,00 zł od 1 hektolitra (100l) gotowego wyrobu produkcja miodu pitnego nie jest już w tej chwili nie możliwym do spełnienia marzeniem .
Czy miód pitny jest zdrowy
Miód pitny wykazuje sporo właściwości pro-zdrowotnych . Jedną z nich są właściowości antyoksydacyjne . Co interesujące, w badaniach laboratoryjnych, miody pitne wykazywały wyższą skuteczność do usuwania wolnych rodników i hamowania utleniania niż miody, z których powstały . Miody pitne posiadają jednak zawartość alkoholu nawet do 18% co powoduje, że nawet z tak zdrowym trunkiem trzeba uważać.